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1)  Meal reimbursement on the basis of workplace or usual residence
a) Question 
In the circular it was laid down that “once the work travel has begun, in the piè di lista modality, in order to determine meal expenses, one shall consider the work travel location instead of the workplace or the usual residence”. Does this rule apply only to the outward journey or even when the staff returns to his/her city of residence/usual residence/workplace?
b) General considerations
This innovation was introduced by the circular to meet halfway the staff travelling for a work travel with the piè di lista modality that buys a meal before boarding on a train or an airplane. If the work travel purpose is to travel out of the Comune, it is possible to reimburse without taxation also any meal eaten after the start hour of the work travel, if the timing of the latter is coherent with an ordinary meal. Whereas, the tax-free reimbursement is not allowed for a meal eaten in the city of residence/usual residence/work place during the return journey.
c) Answer
During the outward journey the tax-free reimbursement of the meal is allowed, also when eaten in the Comune of residence/usual residence/work place, provided that it was eaten after the start hour of the work travel and anyway in a time which is coherent with an ordinary meal. Whereas, meals eaten in the Comune of residence/usual residence/work place during the return journey are never reimbursed.

2) Advances or postponements of a work travel for personal needs
a) Question 
Article 4, clause 6 of the policy document states that “it is possible to authorize advances of the departure or postponements of the return, with regards to the work travel activity, verified that this does not impose any additional burden, for any reason, charged to INFN”. Does the Institute provide insurance coverage on a work travel whose departure/return has been advanced/postponed for personal needs?
b) General considerations
The Institute introduced this possibility to meet the staff’s needs, provided that it does not impose any additional burden, for any reason, charged to INFN.
c) Answer
During the additional staying, days shall be considered, for all intents, absences to be justified by using holidays or other permits provided for in the contract. Whereas, the outward or return journey, as time travel, shall be considered, for all intents, as working time and therefore covered by insurance. 

3) Work travel duration and related check
a) Question 
The duration of continuous work travels in the same location is authorized up to a maximum of 240 calendar days within the same year. In case of an interruption of more than 30 days, can the staff be sent on a work travel in the same location within the same year? Who is responsible for verifying that this limit is not exceeded and by which tools?
b) Answer
If the staff interrupts the work travel, which lasted 240 days in the same location, for a period of at least 30 days of effective service, he/she can be authorized to go on a work travel in the same location again, over the remaining period within the same calendar year. These verifications shall be ensured by the Structure which authorizes the work travels by using the business intelligence tool. 


4) Mixed reimbursement for work travels on national territory
a) Question 
Article 7, clause 2 of the policy document states that “the lump sum for board expenses is not allowed for work travels in INFN Structures equipped with canteen service”. On the basis of this rule, if the work travel is carried out in a INFN Structure which organizes and finances with its own budget one or more meals, or if the canteen is not available on some days, can the staff require the mixed reimbursement or must be limited to the pie’ di lista modality? 
b) General considerations
Considering that eventualities during work travels in INFN Structures can be various, establishing a rule that may regulate all circumstances is very complex. 
c) Answer
Assessment of the work travel reimbursement modality depends on the Directors’ discretion, without prejudice to the possibility of authorizing the mixed modality for those days in which the canteen is not available. 

5) Renounce to the lump sum during a work travel
a) Question 
Is it possible to renounce to the lump sum for a few days of the work travel in case of mixed modality or alternative modality?
b) Answer
It is possible only on holidays, public holidays, or when the work travel is paid by another Institute. 

6) Use of the Institute partner Travel Agency 
a) Question 
Is it possible not to use the Institute partner Travel Agency, for the purchase of travel tickets and hotel reservations, taking into account that often the costs offered by the Agency are higher than those that can be found on the Internet?
b) General considerations
In this case, one must take into account the principle of cost-effectiveness as a guide-concept in assessing the work travel reimbursement. 
c) Answer
As set out in the circular, it is possible to use a Travel Agency different from the one partnered with INFN; the related costs of reservation and ticketing will not be refunded, except in case of urgency or impossibility to use the partner agency.   






7)  Travel time and activity carried out during a work travel
a) Question 
How is the travel time considered during a work travel? How shall technical and administrative staff justify the work carried out over a work travel when the activity exceeds the ordinary working time scheduled by the Structure he/she belongs to? 
b) General considerations
The new CCNL and article 4, clause 5 of the policy document lay down that, for employees, the travel time shall be considered, for all the intents, as working time. Currently, technical and administrative staff, while carrying out work activity during a work travel, can justify the extra working time with an appropriate statement. 
c) Answer
The policy document referred to the innovation introduced by article 79 of the new CCNL, which modified article 48 of the 2002 CCNL, stating that the travel time shall be considered, for all the intents, working time. Hence, the round travel time to go from the workplace to the location where the activity is carried out shall be considered, for all the intents, working time. 
Whereas, technical and administrative staff still cannot self-certify autonomously the activity performed during a work travel out of the ordinary working time scheduled by the Structure he/she belongs to. 


8) Reimbursement of conferences, conventions, courses, seminars fees

a) Question 
Regarding work travel reimbursement, how shall we handle fee receipts? 

b) General considerations
Agenzia delle Entrate, with circular n. 37/E of the 29th of July 2011, ruled that "fees for conferences, conventions, courses, seminars registered to the Institute are exempt from taxation and fully refundable … If the fee includes a meal, regardless of the relative cost, the staff is entitled to the reimbursement of the second meal with an amount equal to half the one established on the basis of the duration and type of the work travel". 
In case of work travel with alternative modality, which includes both accommodation and meal expenditures, and if the event nature is scientific, meal expenditures, also detailed, shall be considered incidental to the event and, as such, refundable without any tax cuts, as set out in the same circular. 
c) Answer
The fee registered to the Institute is not part of the work travel and therefore shall be fully refunded. For fees including meals the following conditions apply: 
- in case of work travels with a piè di lista modality, the rule set out in the circular applies and, therefore, if the fee includes a meal, regardless of the relative cost, the staff is entitled to the reimbursement of the second meal with an amount equal to half the one established on the basis of the duration and type of the work travel; 
- in case of work travels with mixed modality, the rule set out in the circular applies and, therefore, if the fee includes a meal, regardless of the relative cost, the staff is entitled to the reimbursement of the second meal with an amount equal to half the one established on the basis of the duration and type of the work travel;
- in case of work travels with alternative modality, the rule shown by Agenzia delle Entrate in circular n. 37 of 2011 and, in case of scientific events, the full cost of the fee shall be refunded without any cuts, even if it indicates the detailed cost of the meal/s. 



9) Taxation on of the compensation awarded for using an own vehicle not authorized as extraordinary means by the Director
 
a) Question
How shall taxation be applied to the reimbursement of the public means cost in case of use of own vehicle not authorized as extraordinary means by the Director? 

b) General considerations
Article 6, clause 7 of the policy document sets out that, for staff using an own vehicle not authorized as extraordinary means by the Director, it is possible to pay the staff who so requests an overall compensation corresponding to the amount he/she would have spent using the ordinary public transport (economic class) to reach the work travel location. 
Considering that this compensation is undoubtedly a lump sum, a comparison with the single daily tax exemptions is appropriate. On this occasion, please note that, in case of work travel with mixed modality, the daily exemption is equal to 30,99 euros per each day of work travel. Furthermore, the reimbursement should not be considered as a travel expense due to its lump sum nature, and thus it is permissible to divided it by every day of the entire work travel. 

c) Answer 
Given the content indicated in section b), the following detailed examples are reported in order to better explain the rules to be applied. 
Considering for example a mixed reimbursement work travel on national territory, lasting 3 days and featuring an equivalent repayment equal to 54,00 euros, the following rules shall be applied: 
- the equivalent repayment shall be divided by the number of days of the work travel (54,00 euros/3= 18,00 euros);
- the daily tax-free share is equal to 30,99 euros. Therefore, to this share it shall be subtracted 
the equivalent repayment share calculated for each single day of the work travel (30,99 euros - 18,00 euros= 12,99 euros). This result, in the absence of further expenses to be considered, shall be multiplied by every day of the work travel to determine the left part remained to the benefit of the staff. 

Whereas, with a piè di lista reimbursement work travel, lasting 3 days and featuring an equivalent repayment of 54,00 euros, the following rules shall be applied: 
- the equivalent repayment shall be divided by the number of days of the work travel (54,00 euros/3 = euros 18,00);
- the daily tax-free share is equal to 15,49 euros. To this share it shall be subtracted the equivalent repayment share calculated for each single day of the work travel (18,00 euros - 15,49 = 2,51 euros). In this case, the result shall be multiplied by every day of the work travel (2,51*3 euros = 7,53 euros) and this amount is subject to taxation.  

10) Use of two-wheeled vehicles 

a) Question 
Is it possible to authorize the use of a two-wheeled vehicle? 

b) G.d.L. evaluations
The legal practice of this juridical institution is not to authorize the use of two-wheeled vehicles.



11) Receipts issued by B&Bs and websites like AIRBNB

a) Question
Is it possible to refund a non-fiscal receipt issued by B&Bs and websites like AIRBNB for work travels on national territory? 

b) Considerations arisen during the course 
The staff sent on a work travel often stays at a B&B in order to reduce costs. Unfortunately, in some cases B&Bs issue non-fiscal receipts and this compromise the reimbursement, although the cost is significantly lower than the one of a hotel facility. 

c) Answer 
Let’s consider that Italian legislation makes a distinction between B&Bs with a certain resonance for the business community and those which do not have this feature. In the latter case, the law gives the owner of a small B&B the possibility to issue a non-fiscal receipt and, therefore, the Institute can refund this kind of receipt if the above mentioned conditions are present. 
Whereas, it should be noted that the AIRBNB site issues regular fiscal receipt and, in this case, it is necessary to request it to the staff who chose this kind of facility.

12) Submission of the original travel ticket and boarding pass 

a) Question 
Is it necessary to submit the original travel ticket and, for air travels, the boarding pass? 

b) General considerations 
Article 6, clause 8 of the policy document sets out that "the reimbursement of travel expenses is only possible upon submission of the original travel ticket, in paper or electronic form, together with, for air travels, the boarding pass”. Furthermore, circular n.22 of the 4th of October 2018 by Agenzia delle Entrate foresees that boarding passes shall be available for the employer, even if not submitted by the staff but deducible from the travel account statement.

c) Answer 
In order to obtain regular reimbursement, it is necessary to submit these documents.

13) Reimbursement of work travels for staff holding a VAT registration number 

a) Question 
Which procedure may be followed, for the reimbursement of work travel expenses, by the staff holding a VAT registration number? 

b) Answer 
For VAT holders work travel reimbursement shall follow the rules set out in our policy document and the relative expenses must be stated in the receipt.


